НОВИНИ

Около 19 000 българи се нуждаят от кардиостимулатори

У нас има около 19 000 души, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулатори. В същото време операциите, които се извършват на година, са едва няколкостотин. Това заяви председателят на Българското дружество по кардиостимулация и електрофизиология д-р Светослав Йовев по време на конференция, посветена на проблема. По думите му при 75% от тези операции става въпрос за имплантация на най-евтините опростени кардиостимулатори, защото болшинството от пациентите не могат да си позволят скъпите високотехнологични уреди.

Изборът на пациентите е продиктуван изцяло от факта, че НЗОК покрива само част от разходите по имплантацията на най-опростените стимулатори. Поставянето на високотехнологични устройства, което е приет стандарт за всички европейски страни, у нас е изключение и сензация. Операции се броят на пръсти, което ни нарежда на последно място в Европа заедно с Грузия и Албания.

В България клиничната пътека „Имплантация на постоянен кардиостимулатор“ е остойностена на 290 лв., а за самия кардиостимулатор е осигурено отделно финансиране от касата до 2400 лв. В същото време стойността на една имплантация е между 8000 и 20 000 лв., което означава, че пациентът доплаща значителни сума. До миналата година касата е покривала до 2400 лева за всички видове кардиостимулатори, но от тази година това е отпаднало при скъпоструващите консумативи.

Д-р Йовев напомни още, че обикновено имплантациите на кардиостимулатори са по спешност и се прилагат на хора в тежко състояние, при които сърдечносъдовото заболяване е в крайната си фаза. Те трябва да съберат сумата бързо. Но разходите им не свършват дотук. Устройствата работят с батерии, които трябва да бъдат подменени след 4-5 години.

Половината от пациентите, които не могат да си позволят имплантацията, обикновено умират в рамките на една година.