НОВИНИ

Кардиостимулаторите – необходими, но труднодостъпни

д-р Светослав Йовев

Д-р Светослав Йовев – председател на Българското дружество по кардиостимулация и електрофизиология пред „Форум Медикус”.

Кардиостимулаторът е електронно устройство, което се имплантира по хирургичен път на пациенти с ритъмни проводни нарушения на сърцето. Става дума за разнообразни модели апарати, които се прилагат при различни заболявания, като цената им варира от 2,4 хил. лв. до 25-30 хил. лв.
Най-простите устройства са т. нар. еднокохинни или антибрадикардни кардиостимулатори (с един електрод), които са подходящи за приложение в около 23% от случаите. При другите 77% от болните е необходимо да бъдат поставени по-сложни и скъпи стимулатори. Известно е, че тази сфера от медицината се развива много бързо. Днес вече съществуват технологични устройства, които се поставят на пациенти със сърдечна недостатъчност като алтернативен метод на сърдечната трансплантация. Това са най-скъпите устройства с три електрода, които синхронизират работата на сърцето. При добър отговор на терапията дори може да бъде избегната трансплантацията.

Линк към статията