НОВИНИ

Д-р Светослав Йовев: Болница „Св. Екатерина” е пионер у нас в ресинхронизиращата терапия

Една от основните причини в България сърдечната недостатъчност да е чест проблем е това, че тя много късно се диагностицира. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” д-р Светослав Йовев от болница „Св. Екатерина”.

„Българинът има и сам вина за това. Той отива на лекар в краен случай, когато вече заболяването е доста напреднало.Другата причина е, че дори да е разпознато заболяването, пациентите не се насочват навреме и правилно към специализираните клиники, там където възможностите са много по-големи за интервениране. Лошият начин на живот също има значение”, каза той.
Днес в болница „Св. Екатерина” ще има работна среща за възможностите на ресинхронизиращата терапия в лечението на сърдечната недостатъчност.
При този метод пациентите са предимно с тотална сърдечна недостатъчност. „Като има асинхронност на камерното съкращение, се имплантира този модел стимулатор, който подобрява прогнозата, качеството на живот. Това е един специален стимулатор с три електрода, който се имплантира по специален начин. При тези пациенти даже е алтернативен метод за сърдечна трансплантация, обясни д-р Йовев.

Линк към статията