НОВИНИ

Д-р Светослав Йовев: Никога не са били увеличавани цените на клиничните пътеки за кардиостимулация

Цените на клиничните пътеки за кардиостимулацията и електрофизиология не са били увеличавани никога откакто са въведени преди 5-6 години. Това каза пред Агенция „Фокус” д-р Светослав Йовев – председател на Дружеството по кардиостимулация и електрофизиология. От дружеството организират пресконференция на тема: „Има ли шанс кардиостимулацията в България?”, която ще се проведе утре.
„Пътеката за кардиостимулатора е 282 лв. Тези средства стигат за консуматива за имплантацията на един обикновен стимулатор. В европейските страни го слагат в старчески домове. НЗОК плаща до 2400 лв. по различна пътека за самия стимулатор, а той също е най-обикновен. Оказва се, че ние лекуваме пациенти като в старчески дом. Държавата плаща за пациенти, независимо от състоянието им и нуждите им, само за един единствен модел стимулатор”, посочи д-р Йовев.
Сложните процедури, каквато е ресинхронизиращата терапия, каквато е имплантацията на кардиодефибрилатор, както и физиологичните процедури по въвеждане на катетри в сърцето, които лекуват тахикардии, се правят от много малко специалисти в България. „За миналата година съм сложил 44 скъпоструващи устройства и за всички тях пациентите сами са си платили”, каза още д-р Йовев.

Линк към статията