НОВИНИ

Докато държавата за поредна година оставя най-малко 250 българи без животоспасяващи имплантируеми кардиовертер – дефибрилатори, водещият европейски производител на подобни устройства, фирма Биотроник,Германия, дарява живот на 50 български пациента!

Докато държавата за поредна година оставя най-малко 250 българи без животоспасяващи имплантируеми кардиовертер – дефибрилатори, водещият европейски производител на подобни устройства, фирма Биотроник Германия, дарява живот на 50 български пациента!

България е единствената страна в ЕС, в която живото-спасяващите устройства не се поемат нито от Здравната каса, нито от Министерство на здравеопазването. Ежегодно най-малко 250 българи имат спешна необходимост от този вид устройство. Ако то не се имплантира, 50% от пациентите умират от внезапна сърдечна смърт в рамките на 1- 2 години. Така у нас за последните години едва 7-10 пациента годишно успяват да спасят живота си като намират необходимите средства (в зависимост от конкретния тим между 10 000 и 30 000 лева). Състоянието засяга предимно хора в активна възраст, чиито живот може да се спаси и върне към нормалния.

Дружеството по кардиостимулация и електрофизиология в България за поредна година пише писма и води безуспешни преговори с НЗОК- отново няма средтсва! Според Европейското дружество по кардиостимулация България се намира в т. нар. “червена зона” – т.е. броят на имплантациите на животоспасяващите устройства е под критичния минимум.

Така през декемви 2010 фирма Биотроник, най- големият европейски и трети в света производител на кардиостимулатори, дарява чрез Дружеството по кардиостимулация 50 кардиовертер дефибрилатора за български пациенти. Сега, когато лекарите се обаждат на пациентите си, че имат шанс за живот, много често получават отговор, че пациентът е починал. Поради големият брой чакащи пациенти, в повечето случаи с години, най-вероятно още до края на март тези устройства ще свършат. Тази седмица в 3 болници  (Св. Екатерина 11.01.и 14.01, Национална кардиологична болница-12.01 и Св. Анна-12.01) се имплантират 14 пациента.

За Биотроник дарението е жест на човечност и загриженост за българските пациенти, но в същото време сме силно обезпокоени за съдбата на хората, които няма да успеят да се възползват от него. Всеки преживява своята трагедия ежедневно: да не знае кой ден ще е последния от живота му, а всеки има еднакви права за живот, както всеки друг.